4babies.dk

Siden for forældre, i alle aldre og størrelser!
Dato og tid er 25. sep 2021, 08:36

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 3 indlæg ] 
Forfatter besked
 Titel: husk vitaminerne!!!
Indlæg: 17. mar 2009, 14:28 
Offline
Gymnasie elev
Brugeravatar

Tilmeldt: 30. jun 2008, 21:01
Indlæg: 14446
Geografisk sted: østjylland
Status: single
Info om mig: Jeg er mor til 2, pige fra 04, dreng fra 08.
Begge født for tidlig - drengen har LGS

Jeg har næsten altid en mening om alting.
faldt lige over dette på liberos klubside
Citat:
Vitaminer under graviditeten er med til at forebygge medfødte defekter
Ny canadisk forskning viser, at kvinder som påtænker at blive gravide, eller som er i starten af svangerskabets første 3 måneder, kan nedsætte risikoen væsentlig for at få et barn med alvorlige medfødte defekter ved at spise vitaminer under graviditeten.

Man har længe vidst, at folsyre i sig selv nedsætter risikoen for neuralrørsdefekter - defekter som angår hjernen og rygmarven herunder rygsmarvsbrok (spina bifida).

Nu har forskere fra Toronto og London i Ontario fundet ud af, at multivitamin kosttilskud tilsat folsyre giver “konsekvent beskyttelse” mod andre former for medfødte misdannelser herunder hjertekarmisdannelser som f.eks. “huller i hjertet”, defekter i ekstremiteterne, ganespalte, urinvejsproblemer og hydrocephalus (det vand, der hober sig op i hjernen, og som kan medføre uoprettelig hjerneskade).

“Disse børns hoveder er meget store i omkreds,” siger Dr. Gideon Koren, som er studiets hovedforsker og direktør for Motherisk (risikomødre) Programmet på Torontos børnehospital.

“Vi skal operere børnene og indlægge et rør til at føre vandet hen til maven. Det er en meget alvorlig medfødt misdannelse.”

1 ud af 33 børn født i Canada har en medfødt misdannelse, og disse strækker sig fra modermærker og farveblindhed til alvorlige handicaps. Mens nogle er arvelige, er årsagen i 40 til 60% af tilfældene ukendt. Studiets resultater “er af væsentlig betydning for den almene sundhed,” skriver forfatterne i Canadas Journal of Obstetrics and Gynecology (tidsskrift om fødselsvidenskab og gynækologi) i denne uge.

“I øjeblikket siger vi blot til kvinder, der planlægger at blive gravide, at de skal tage folsyre. Men vores resultater tyder på, at kvinderne har brug for mere end det,” sagde Koren i et interview. “Der er nemlig også andre vitaminer der beskytter den gravide mod at få et barn med medfødte misdannelser.”

Problemet er, fortæller han, at alt for få kvinder tager folsyre og andre vitaminer i det hele taget. Den anbefalede daglige dosis er 0,4 mg (4 mg for højrisiko kvinder).

“Nye tal fra Motherisk viser, at 40 % af kvinderne ikke engang er beskyttet mod rygmarvsbrok. Selvom vi ved at folsyre virker, er der desværre mange kvinder, som ikke gør den lille indsats for at forebygge.”

En del af problemet er, at halvdelen af graviditeterne ikke er planlagte.

“At graviditeten ikke er planlagt, er ikke ensbetydende med, at barnet er uønsket. Men det betyder, at kvinderne måske ikke tids nok er begyndt at spise de rigtige vitaminer,” påpeger Koren.

Dr. Donald Davis, chef for foreningen af canadiske fødselslæger og gynækologer, mener, at denne undersøgelse afhjælper en mangel i vores viden således, at vi nu kan tilbyde kvinder specifik rådgivning. Vi kan sige til dem: ‛Se, her er der noget, du selv kan gøre for at forebygge medfødte defekter’.

I Canada har man siden 1998 tilsat folsyre til brød, mel og andre fødevarer. Nu mener de canadiske forskere, at man burde ”overveje alvorligt”, om mel og hovednæringsmidler også skal tilsættes andre vitaminer.

Forskerteamet samlede resultaterne fra 41 af de bedste studier, de kunne finde fra perioden 1966-2005. Først undersøgte forskerne om moderen havde taget vitaminer under graviditeten eller ej. Derefter beregnede de hyppigheden af medfødte misdannelser.

Kvinder, der tog en multivitaminpille, havde 33% mindre risiko for at få et barn med neuralrørsdefekt. For hjertekarmisdannelser var risikoen op til 39% lavere, og for hydrocephalus op til 63% lavere.

Forskerne siger, at det ikke er bevist, om det kun er folsyre, eller om det også er nogle af de øvrige vitaminer, der beskytter spædbørnene.

Vitaminer til gravide indeholder B-vitaminerne såvel som C-, D-, E-vitamin og jern.

“Vi er ikke helt sikre på hvilket vitamin, der gør det, eller hvorvidt det drejer sig om mere end ét”, forklarer Koren.

Det vil kræve et randomiseret forsøg at påvise det. Men et forsøg hvor kvinder enten får en vitaminpille eller en narretablet er etisk set svært at forsvare, påpeger Koren.

“Jeg har på fornemmelsen, at vi aldrig får mere konkrete beviser på sammenhængene, end dem, vi allerede nu har. Så når jeg taler med de 200 kvinder, der dagligt ringer til Motherrisk, fordi de planlægger graviditet, råder jeg dem allerede nu til også at tage multivitaminer og ikke kun folsyre.

Han gør opmærksom på at kvinderne skal tage vitaminerne, så snart de er seksuelt aktive og ikke bruger prævention. Det er nemlig i det første 3 måneder misdannelser opstår. Det er derfor vigtigt at man tager vitaminer allerede fra den tidligste graviditet – dvs. ofte allerede før kvinden selv er klar over graviditeten.

Samlet set er risikoen for at få et barn med en alvorligt medfødt defekt ret lav. Det er fx 1-2 børn ud af 1000 der fødes med en neuralrørsdefekt. Og omkring 5 ud af 1000 børn der fødes med en hjertekarmisdannelse.

“Hver for sig er de måske ikke så hyppige, men én ud af 33 unger er faktisk meget. Det koster systemet dyrt, og indebærer en masse lidelser for familien og for livskvaliteten.”

Undersøgelsen viste dog, at multivitaminer tilsat folsyre ikke nedsætter risikoen for Downs syndrom som er en kromosombestemt misdannelse.

af Sharon Kirkey

så HUSK for gudsskyld vitaminer - både før og under graviditeten

_________________
Billede Billede


Top
 Profil Send privat besked Email  
 
 Titel: Re: husk vitaminerne!!!
Indlæg: 17. mar 2009, 14:32 
Offline
SFO klar
Brugeravatar

Tilmeldt: 28. apr 2006, 19:41
Indlæg: 3816
Geografisk sted: Odense
Info om mig: Jeg er mor til en dejlig pige på 2 år.. Læser til advokatsekretær.
:thumbsup:

Rigtig godt indlæg

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lbyf.lilypie.com/TikiPic.php/rMj2.jpg" width="100" height="80" border="0" alt="Lilypie - Personal picture" /><img src="http://lbyf.lilypie.com/rMj2p1.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Kids Birthday tickers" /></a>


Top
 Profil Send privat besked  
 
 Titel: Re: husk vitaminerne!!!
Indlæg: 17. mar 2009, 15:15 
Offline
Shopaholic
Brugeravatar

Tilmeldt: 25. apr 2006, 21:32
Indlæg: 6074
Geografisk sted: Vejrup
Status: Gift
Info om mig: Mor til 2 drenge, Nichlas fra juli 04 og Marius fra januar 09.
Gift med drengenes far som jeg har været sammen med siden oktober 03.
Super med en lille reminder :)

_________________
Michela
Billede

Billede


Top
 Profil Send privat besked  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sortér efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 3 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare emner i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke vedhæfte filer i dette forum

Hop til:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Danish translation by Olympus DK Team © 2006, 2007 Olympus DK Team
Portal af phpBB3 Portal © phpBB Türkiye
[ Time : 0.038s | 17 Queries | GZIP : On ]